Bol se definiše kao neprijatan čulni i emocionalni doživljaj, koji je povezan sa postojećim ili mogućim oštećenjem tkiva. U okviru palijativnog zbrinjavanja najveći broj pacijenata oseća bol, koji onemogućava obolelu osobu u obavljanju aktivnosti dnevnog života, a u velikoj meri utiče i na njegovo okruženje. Lečenje bola jedan je od osnovnih problema u palijativnom zbrinjavanju. Palijativno zbrinjavanje je pristup kojim se poboljšava kvalitet života pacijenata, kroz prevenciju i olakšanje patnje. Uspešnom kontrolom bola omogućava se bolji kvalitet života ovih pacijenata.

Zbrinjavanje bola zahteva adekvatnu procenu kroz detaljno uzetu anamnezu u cilju definisanja tipa i vrste bola i na osnovu toga odredile mere koje bi doprinele ublažavanju bola i doprinelo blagostanju bolesnika. Krajem 60-ih godina prošlog veka postavljen je koncept „totalnog bola“ koji pored fizičkog naglašava važnost psihološkog, socijalnog i duhovnog aspekta bolesti. Moderni bio-psiho-socijalni koncept terapije bola podrazumeva zbrinjavanje svih ovih međuzavisnih aspekata koji utiču na stanje bolesnika.

Shodno konceptu totalnog bola, kako bi rešavanje ovog kompleksnog simptoma bolesti bilo kompletno, neophodno je primeniti holistički princip odnosno sveobuhvatnost u zbrinjavanju svih aspekata obolele osobe. Kako bi se adekvatno bol zbrinuo neophodno je obezbediti multidisciplinarni i interprofesionalni pristup, odnosno u lečenje uključiti sve aktere koji svojom stručnošću mogu doprineti ne samo kontroli fizičkog bola već i umanjenju negativnih aspekata koje bol ima na psiho-socijalne potrebe i obrnuto. Saradnja medicinske sestre i socijalnog radnika u ovom polju, je od suštinskog značaja za povećanje kvaliteta života pacijenta u palijativnoj nezi.

U ovom procesu pored lekara, veoma važnu ulogu imaju i medicinska sestra-tehničar i socijalni radnik. Lečenje bola započinje odgovarajućom procenom u koju su uključeni medicinska sestra i socijalni radnik. Procena bola uključuje detaljnu anamnezu bola ali i psiho-socijalnu procenu. Uloga medicinske sestre, koja ostvaruje prisniji kontakt sa bolesnikom, ogleda se u uzimanju procene i detaljne anamneze bola, koja lekaru može obezbediti važne informacije neophodne za terapiju. Medicinska sestra kroz svoju procenu totalnog bola bolesnika i sugerisati potrebu za upućivanjem članu multidisciplinarnog odnosno interprofesionalnog tima. Socijalni radnik je važan deo ovog tima, njegova uloga je posebno značajna u proceni psiho-socijalnog uticaja na pojavu ili pogoršanje bola. Kako bol utiče na sve sfere pacijentovog života, timski pristup u rešavanju bola jedini daje dobre rezultate. Procena i zbrinjavanje bola zahteva timski rad i holistički pristup kako bi se na adekvatan način pomoglo oboleloj osobi i njegovoj porodici. Ovim testom se upravo ukazuje na značaj saradnjemedicinske sestre i socijalnog radnika u terapiji ovog kompleksnog simptoma.

Cilj ovog testa je da kroz edukativni sadržaj unaprede znanja o strukturi detaljne anamneze, koja uzima u obzir uticaj psihosocijalnih faktora na povećanje bola. Razumevanje koncepta totalnog bola i sprovođenja holistčkog pristupa u terapiji bola. Saradnja medicinske sestre sa socijalnim tradnikom je jako važna, jer obezbeđuje holistički pristup u zbrinjavanju ovog kompleksnog simptoma.